sila klik dan berikan ikan saya makan...kesian dia lapar =p

SUKA BLOG INI?

Who's Read..?

online counter

nuffnang

17 Januari 2015

my baby..

Assalammualaikum w.b.t

yang dihormati, bapak-bapak.. ibuk..ibuk.. anak-anak.. hahaha

entah apelah yang aku mengarut ni.. hihi.. lama betul tak update.. sampai lost story nk ceritakan kat korang semua..

aku percaya setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga PASTI mahukan cahaya mata.. cuma rezekinya lambat atau cepat jek itu semua rahsia Allah..

rezeki setiap orang adalah rahsia Allah.. tapi percayalah.. tuhan itu maha mendengar.. dia mendengar doa-doa hambanya yang meminta.. kita hanya mampu merancang.. segalanya2 dituntukan olehNYa..

Macam aku ni, terus terang aku dah putus asa nak 'mencuba'.. bukan nak menolak kehadirannya.. tapi lebih kepada putus asa..!

ok! aku menghidap Tyroid.. itu hypertyroid sejak tahun 2010 lagi.. masa anak dara lagi jah.. makan ubat..on off.. sebab tak suka.. until now sebelum disahkan preggy..

masa di alam perkahwinan lagi, telinga aku ni dah di momokkan macam2 berita tidak pasti mengenai penyakit aku dengan mengandung.. aku pasrah.. tapi aku rasa tuhan itu maha adil lagi mendengar..

macam biasa aku mmg follow up appointment dengan pakar di Hospital Sultanah Aminah, JB di klinik MOPC.. kadang2 check-up sebulan sekali (kalau teruk) kadang2 3 bulan sekali jek..

dulu masa bujang tak berapa nk mengesah sangat hal beranak-ranak ni.. yela.,.kite masa tu pun kurang pendedahan.. nak tanya pun masih tak paham lagi kann..?

so bila dah kawin ni, masa aku check up dgn seorang doktor ni, aku bertayakan boleh ke orang yang sakit tyroid ni preggy??

ko tau jahhh.. dia jawap ape!

doktor kata.. " u nak preggy no problem, tp u kene faham, tyroid ni berkait rapat dengan hormon.. so klu hormon u tak stabil mcm mana u nak preggy?? selalunya bukan kita kata org tiroid x bole preggy.. tapi peluang TIPISSSS.... u faham tak?"

"ok macam ni la.. i suggest kan u untuk appointment minum iodin (sape tak tahu, sila google) .. tapi i tak boleh janji if u minum iodin tyroid u akan pulih.. some time ade jgak pesakit kita minum sekali dah baik.. dan ada yg kena minum 3-4 kali.. dan ada jugak yang bertambah teruk tiroid.. lagi pun u pun dah 4 tahun tiroid.. sepatutnya u tak pyh continue ubat lagi..."

ok.. so sad dengar..

baiklah doktor, masa tu aku malas nk fikir.. aku ikutkan aje kata doktor.. sampai opis terus aku google.. ape tu iodin.. mcm mana nak minum.. iodin ni sejenis bahan radioaktif.. katanya.. bila kita minum dia akan bakar hormon2 tiroid yang terlebih or yang terkurang tu.. lebih kurang mcm tu la ceritanya...

dan hasil google aku jugak, pesakit yg meminum iodin ni perlu berpantang.. dan berpantangnya lagi teruk dari orang beranak.. ko jah!!.. antara pantangnya adalah kene menjauhkan diri dari manusia.. hehe..walaupun suami kita.. sbb badan kita ni lps minum iodin ni masih ade sisa2 gama iodin (mcm hebat plak bunyinya) .. so budak2 kecik jgn bg dekat sbb kuatir akan membantutkan pembesaran.. sudu, pinggan pun kene asingkan. tak bole kongsi dengan orang lain.. dan kalau berak pun kene flush 2-3kali.. tapi katanya berpantang tu dalam tempoh seminggu jek.. itu belum lagi bab bilik tidur dan basuh baju.. tu semua kene buat berasingan. tak boleh bercampur dgn oarng lain..

gitu la gamaknya..!

ok.. dan seterusnya doktor tersebut pun telah mengeluarkan satu surat suruh aku reffer to iodin treatment..

ok! balik rumah pun berbicang dengan husband.. husband tak bagi.. dia suruh continue ubat seperti biasa.. lepas tu aku katakan lah, macam mana nak preggy kalu ubat tiroid tak stop..?? husband terus cakap.. kalau kita makan ubat ke tidak ke, kalau tuhan tu nak bg kite rezeki, bila-bila masa jek, tak pyh pun tunggu ubat stop..!

ok! aku pun redo~~

nak cerita jugak sejak aku kahwin, memang rutin tetiap bulan beli pregnent test.. bkn satu.. tapi kadang2 2-3 keping aku beli... piyed lewat ke.. tak lewat ke.. tetap jugak aku mengatal nak test!

sampai satu tahap aku give up.. dan bulan 7/2014 adalah bulan terakhir aku beli pregnat test..! tp aku tak test2 lagi sbb takut kecewa.. bulan 8 aku piyed macam biasa.. dan bulan 9 pun aku piyed macam biasa gak.. so pregnant test yang dah beli masa bulan 7 tu aku tak guna2 lagi.. sebab bila nk test jek, esok mesti piyed!

hahaha..!

nak jadikan cerita, kwn husband suggestkan makan iberet folic sebab dia dah berjaya preggy hasil dgn doa jugak.. so aku makan la iberet folic tu start abes piyed bulan 8.. husband siap beli 2 kotak lagi.. punya la eksaited nak ade baby..!

ni la rupa iberet folic.. sila abaikan katil yang tak sempat kemas!.. hehe

so makan macam biasa la iberet folic tu.. najis jadik hitam.. dan kencing menjadi kekuningan yang amat! ahahaha

so tibalah masa piyed bulan 9 muncul... tapi piyed ni pelik jugak.. sampai 15hari piyed ni keluar tak nak stop.. dan tak ade tanda nak stop.. so cakap dengan husband.. kite risau la.. piyed ni dah lebih 15 hari orang cakap darah penyakit!

tapi husband suruh continue je iberet folic tu.. tp aku derhaka sikit.. aku stop sendiri..! dan esoknya piyed aku kering.. so bermula la episod usaha-mengusaha (jangan gelak k) heheheh..

untuk pengetahuan korang, orang yang hidap tyroid ni kekadang piyed tak regular.. adakala lewat..dan adakala tercepat..dan adakala terlampau banyak..

so pada bulan 10 tu aku mendapati aku dah piyed lewat 2 weeks.. tapi aku tak nak test.. sbb aku pasti hasilnya pasti 1 line saje!!

nak jadikan cerita, kitorang nak pergi Legoland.. so tahu la kalau aktiviti Legoland tu sangat lasak.. nanti nak main roller coster la.. nak berenang la..loncat2 la.. heheh.. tapi sebelum tu aku merayap pergi Jom Heboh dekat angsana.. pekena coconut shake dan rojak petis.. mabeles..

masa tu dah rasa kat bawah ari-ari ni macam senak jek.. aku syak aku bakal piyed untuk bulan 10.. nak tunduk pun sakit.. nak tarik napas pun sakit... berhari-hari tunggu..piyed tak datang..

hari ke esoknya..aku akhirnya menggunakan pregnant test yang terakhir aku beli.. bangun nak gi kerja pukul 6.00pagi dah bangun.. pastu kencing and then celop2.. hehehe..

masa tu aku nampak 2 line yang sangat-sangat terang.. tapi aku syak aku tak pregnant.. sbb dah lama tak buat ujian ni, sampai lupa plak 1 line ni ngandong ke tak.. 2 line ni ngandong ke tak.. so aku dah nak buang.. aku nak buang sekali dengan kotaknya.. tetibe aku ternampak cara menggunaan pregnant test tu... dan.... Alhamdulillah.. aku lihat berkali-kali pregnant test dengan kotak.. ye..! 2 line.. pregnant...!!

mengiggil tangan dan badan.. sungguh ku tak percaya caturan yang hebat Ya Allah.. aku pun panggil husband..

husband aku teros loncat dari katil.. mata yang sepet terus jadi beso.. hehe

dan dia dengan pantas ambil gambar sent kat wechat family..!!

yang ni part aku geram, sebab sebanarnya aku nak jadi orang pertama yg bagi tahu family... hehe

dan aku datang opis seperti biasa.. tapi asek ngadap enset.. masih tengok gambar pregnant test.. seolah2 tak percaya.. siap aku tanya kat kawan, ade tak pregnant test yang menipu.. hahaha

balik keje aku pergi nyinggah farmasi lagi..!! beli lagi pregnant test.. tp beli yang hok mahal ckit.. clear blue yang digital.. yang orang dok kabo, nanti keluar berapa weeks.. hehe.. esoknya aku pun memulakan sesi mengetest.. alhamdulillah.. kat screen tulis pregnant 3+.. so maknanya kandungan
aku dalam 4 minggu ke atas..


yg kaler pink tu stick pertama kali aku test.. yg clearBlue tu utk second time test.. hehe.. gedik noh..


after 1 weeks aku pun scan perut dekat klinik fatimah bbu.. alhamdulillah.. dia memang ade.. tapi masa tu nampak kantung jek.. janin pun tak nampak lagi.. dan di anggarkan berusia 5weeks 4 days.

Alhamdulillah.. dan aku pun continue semula iberet folic dan stopkan terus ubat tiroid..

nanti aku update lagi ye.. apa kaitannya preggy dengan tiroid..

aku pun masih follow up MOPC, Endocrine dan SCOG.. banyak kan??


Tiada ulasan:

LinkWithin

Eh, ada entri berkaitan rupanya..

Snag a button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...