dulu masa buat kek ni, memang tiru sebiji-sebiji bahan-bahannya.. so bila dah setahun buat kek coklat moist ni, aku pun dah pandai mengubah resepinya supaya lagi sedap dan tak muak walaupun makan banyak kali...dan yang lagi penting lagi menjimatkan... hihihihihi =D
so kita mulakan sekarang ye..? sila ambil pen dan kertas ye cik kiah..hihihi..
bahan-bahannya:
- bahan A
1 cawan gula perang
1/2 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla
- bahan B
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh bikarbonat
1 sudu teh baking powder
**bahan-bahan ini mestilah diayak, utk hasil yang lebih gebu..)
1 1/2 cawan susu cair (susu sejat)
1/2 cawan air masak yang dicampur 1 sudu teh nescafe
- Bahan C (moist..)
susu pekat (ikut citarasa masing-masing nak manis atau pahit)
2 s/b minyak masak
1/2 cawan air masak
ok... cara-caranya pula:
- pukul telur dan esen vanilla sehingga kembang.
- masukkan gula perang dan gula halus.
- masukkan minyak masak.
- pukul sehingga adunan sebati.
- masukkan sikit demi sedikit bahan-bahan yang di ayak berselang seli dengan susu cair dab air bercampur nescafe.
- pukul sehingga adunan sebati.
- grisskan permukaan loyang yang hendak dibakar atau diganti dengan kertas minyak. tuang adunan jangan sampai penuh sebab, adunan akan naik.
- bakar di dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama 1 jam 15 minit
- nak tahu dalamnya masak atau tak, ambil sebatang lidi, dan cucukkan ditengah-tengah kek. jika melekat ia masih perlu dibakar lagi.
- apabila kek sudah masak, sejukkan dan sementara itu, buat sos moist. panaskan kuali, masukkan minyak dan koko.kacau hingga sebati dan masukkan air dan kacau hingga rata dan tidak berketul, jika berketul masukkan air lagi.. dan masukkan susu pekat.
- hiaskan kek tersebut dengan moist yang telah masak tadi.. dan taburkan badam kasar untuk hiasan...
**cuba buat..pasti menjadi...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan