sila klik dan berikan ikan saya makan...kesian dia lapar =p

SUKA BLOG INI?

Who's Read..?

online counter

nuffnang

04 Disember 2010

puding roti bersama sos kastard.... sedappp sangat..!


bila mood tengah rajin, macam-macam benda nak buat, tak ketinggalan juga dlm masakkan. memang kesukaan ku mencuba dan mentry... hihihi... so hari ni mari reramai belajar buat puding roti...

bahan-bahan:
  • Bahan A
10 keping roti
500 ml susu segar

  • Bahan B
2 biji telur
1 s/b essen vanilla
2 s/b gula aising
1 s/b tepung jagung
2 s/b mentega/butter (dicairkan)
secubit garam

*optional (nak letak boleh, x nak pun tak apa)
** serbuk kayu manis (tadi lupa beli, so aku pun parutlah kayu manis tu..tapi lagi sedap parut, sbb memang betul piaw..)
**buah pala dihiris-hiris.
  • Bahan C
1/2 tin susu cair
1 1/2 s/b tepung kastard
1 1/2 s/b gula pasir (depends pada mereka yang tidak gemar manis)

how to make it:

  1. bahan A direndam selama 30minit
  2. campurkan semua bahan B di mangkuk yang lain. pukul hingga rata.
  3. campurkan bahan B yang telah dipukul kedalam bahan A .
  4. lepastu, parutkan serbuk kayu manis di atas permukaan puding roti tersebut. terpulang pada kita nak parut banyak atau sikit.. dan dihias dengan buah pala (sy tak berapa gemar buah pala, so letak sikit je dan lebihkan serbuk kayu manis)
  5. bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit.
  6. lepas masak. sejukkan dan letak dalam peti sejuk spy senang potong.
  7. sementara itu, kita buat sosnya.. campurkan semuanya bahan C , masak di atas dapur.
  8. cara hidangan, curahkan sos kastard tersebut di atas puding roti yang sejuk..
(puding yang telah dimasak)
(puding roti yang telah di simbah dengan sos kastard...nampak tak cebisan serbuk kayu manis tu..? hahahah.. sedap.. jemput makan..)

**selamat mencuba.. =)

Tiada ulasan:

LinkWithin

Eh, ada entri berkaitan rupanya..

Snag a button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...