sila klik dan berikan ikan saya makan...kesian dia lapar =p

SUKA BLOG INI?

Who's Read..?

online counter

nuffnang

10 Januari 2011

resepi apam mekar tak setaman



(agak mekarlah juga, tapi tak bape nak setaman la..)


i like masak-masak... sluuuuuurrrppppp

jangan tekejut pulak tengok tajuk resepi aku cam tu.. yelah.. nak buat macam mana.. buat punyalah bersungguh-sungguh.. punyalah berpeluh-peluh buat.. punyalah bersemangat..

tapi...

tak berapa nak mekar setaman..!

frust..!!

apa-apa pun gebu beb.. sekali nnguuppp jek dalam mulut.. dan yang penting tak berapa manis.. macam manis-manis buah gitu...

ok..let's see my resepi.. :

2 biji telur
1 sk esen vanilla
200 gm gula pasir
250 ml susu segar
2 sk ovalatte
300 gm tepung gandum
papper cup secukupnya
pewarna secukupnya

cara buatnya:

  1. pukul telur dan gula pasir sehingga kembang setaman..
  2. masukkan ovallete dan esen vanilla.. pukul lagi sampai bertanduk..
  3. masukkan tepung gandum berselang-seli dengan susu..
  4. pastu bagikan beberapa bahagian di dalam bekas yang lain (bergantung pd anda nak bape kaler nak letak) - sy letak 2 kaler je.. hijau, pink dan kaler asal adunan..
  5. selepas di kalerkan adunanya, masukkan dalam piping plastik..
  6. kukus selama 10-15 minit bergantung pada saiz paper cup anda..
huaaa.... senangnya...!!

jangan lupa panaskan pengukus dulu ye cik kiahh oiiii..

so...apa lagi.. paip kan lah korang punya adunan dalam paper cup tu.. ikut korang lah nak berselang seli dengan kaler apa.. hahahah...

ok..kak limah nak bagi tips sikit..(tetibe jadi kak limah pe hal..)
  • kalau apam nak jadi cantik dan mekar setaman, balutkan tuala di tudung periuk pengukus, supaya air tidak jatuh terkena apam..
  • semasa pukul telur dengan gula, pastikan sampai bertanduk.. means gula tu larut lah..
  • ayak tepung untuk hasil yang lebih gebu..
  • jangan guna telur atau susu segar yang baru keluar dari peti ais.. senang cerita jangan bagi sejuk.. mestilah pada suhu bilik.
  • tanamkan kesabaran supaya tidak membuka tudung periuk pengukus berkali-kali. ini kerana jika anda buat sebegini, apam anda akan bentan.. ahahhahah
tapi walaupun tak mekar setaman, apam aku gebu dan lembut sangat.. dan yang aku suka HABISSS...!! dimakan oleh manusia di dalam rumah ini.. hahah.. enchik ayah siap bagi kredit lagi..!!

(ni saje letak filling coklat.. bagi terliur sikit sapa yang nengok =p)

yes..! yes..!

kira berjayalah juga walaupun terselit kegagalan akibat tak mekar setaman.. hukhukhuk

Tiada ulasan:

LinkWithin

Eh, ada entri berkaitan rupanya..

Snag a button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...